dimarts, 11 de març del 2014

Can Maño (Barcelona)


Fa uns quants anys vaig tenir la sort de fer un reportatge de la llibreria Negra i Criminal, "la casa dels crims" com l'anomenen a la Barceloneta, i, en acabar vaig fer-li al Paco Camarasa, el seu propietari, la pregunta del mil·lió de dòlars: "i la gent de la Barceloneta a on aneu a menjar?"


Em va donar tres indicacions, el Restaurant Cheriff per a les paelles; La Cova Fumada per les tapes i Can Maño per a la cuina casolana, i encara hi va afagir una quarta recomanació: el Forn Baluart per al pa.


Can Maño és un lloc petit, senzill, sense pretensions, però amb una matèria primera excel·lent. Molta gent hi va a fer esmorzars de forquilla, d'aquells que et deixen sense gana fins a l'hora de sopar. Al migdia, cal anar-hi aviat, perquè sempre s'acaba omplint i aleshores cal fer cua a l'exterior.


D'entrada a Can Maño fan un saborós "plat del dia" que sol ser una sopa o un guisat, com aquestes delicioses faves a la catalana.


Cal saber què s'hi va a menjar i sobretot què és el que no hi trobarem. Ho dic perquè no fa gaire vaig llegir a internet el comentari d'un americà que es queixava que tot era a base de fregits i que no hi havia aire condicionat, i acabava qual·lificant el lloc com a nefast. La nostra cultura culinària li deu moltes coses a l'oli. Un bon fregit, amb bon oli i peix fresc, és un plat sense complicacions que treu el millor de la matèria primera. Entre una mare de lluç fresca i ben fregida amb bon oli, i una sarsuela de peix congelat, jo escolleixo la mare de lluç. L'americà segurament, no...


El millor de Can Maño és doncs el peix fresc: lluç, mare de lluç, sardines, saitó, molls, calamars, xipirons, sípies i gambes. També hi ha altres coses, amanides, carn, algun guisat, però per això no cal anar tan lluny...

Els preus oscil·lent entre els cinc euros d'unes sardines a la planxa o una mare de lluç fregida, els vuit euros i mig d'uns calamars o uns molls,  i els quinze euros d'unes gambes.


A mi anar a Can Maño m'agrada molt. El tracte pot ser fred, fins i tot amb un punt de tensió continguda, però l'ambient és de festa, la que celebren els comensals.


Un dels pocs llocs autèntics, autèntics, de la Barceloneta de sempre.


RELACIÓ QUALITAT PREU: 8/10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada